وابستگی و امنیت عاطفی ( منتشر شده در روزنامه ی شرق )

شانس
شانس و بررسی روانشناختی آن ( منتشر شده در روزنامه ی شرق )
۱۳۹۶/۰۸/۱۹
سفر زندگی
سفر زندگی ( منتشر شده در روزنامه ی شرق )
۱۳۹۶/۰۸/۱۹

وابستگی و امنیت عاطفی ( منتشر شده در روزنامه ی شرق )

وابستگی

آزمایش های هری هارلو در رابطه با وابستگی :

هری هارلو در آزمایش خود بر وری میمون ها به این نتیجه رسید که آثار هیجانی و رفتاری در میمون هایی که از بدو تولد جدا شده و از برقرای وابستگی در آنها جلوگیری شده ، قابل توجه است .

این میمون ها گوشه گیر ، ناتوان از برقرای ارتباط با سایر میمون ها و ناتوان در مراقبت از بچه های خود هستند .

هارلو در آزمایش خود با نشان دادن اثرات مخرب محرومیت از عشق مادری بر روی میمون های جوان ، اهمیت عشق مادری را برای رشد سالم کودک آشکار کرد . آزمایش هارلو نشان داد که راحتی تماس در مقایسه با شیر دهی و تغذیه از اهمیت بسیار بیشتری در رشد عاطفی برخوردار است . در واقع بچه میمون ها علاوه بر راحتی و آسایش ، بخاطر امنیت به سراغ مادر پارچه ای خود می رفتند . در آزمایش هارلو این نکته حائز اهمیت است هنگامی که مادر پارچه ای از اتاق بیرون برده می شد اثر احساسی عجیبی داشت . بچه میمون ها دیگر پناهگاه یا محل امنی برای جستجو در اتاق نداشتند و غالباً بی حرکت می ماندند ، کز می کردند ، می لرزیدند ، جیغ می زدند و زوزه می کشیدند .

آزمایشات هارلو اثبات کرد که عشق برای رشد طبیعی کودک جنبه حیاتی دارد . آزمایش های بعدی وی آشکار کرد که اثرات تخریبی بلند مدت ناشی از محرومیت از عشق و عاطفه به درماندگی هیجانی و روانی و گاهی حتی به مرگ می انجامد.

بر اساس آخرین یافته های تجربی میان فرهنگی نظریه خود تعینی که اهمیت عوامل درونی فطری را در تحول شخصیت و خود نظم جویی رفتار بررسی می کند ، سه نیاز پایه روانشناختی در انسانها وجود دارد :

 

وابستگی

در حیطه انسانی نیز جان بالبی آزمایشهایی انجام داد و به این نتیجه رسید که امنت کودکان وابسته به این است که در جواروالدین خود بمانند . به عقیده بالبی برای تامین سلامت روانی کودک ، برقراری روابط صمیمی ، گرم و ایمن بین او و مادرش یا کسی که بتواند بطور شایسته جایگزین وی شود ضروری است . نوزاد انسانی علاوه بر تنفس و تغذیه ، به فضای امن نیز نیاز دارد .

احساس امنیتی که در واقع زمینه ساز اصلی اعتماد به نفس در زندگی آینده اوست .انسانهایی که از نظر هیجانی و عاطفی به بلوغ رسیده و بزرگسالانی را تشکیل می دهند که به خودباوری رسیده اند و طبق دین مبین اسلام و قانون اساسی نگاه برائت گونه به افراد دارند و به انسانها اعتماد دارند قطعاً افرادی هستند که در کودکی طبق نتایج آزمایشات متعدد در فضای امن عاطفی تنفس کرده اند و از وجود مادر یا جانشین شایسته مادر بهره برده اند .

کلمات کلیدی این نوشته:
عبدالله مروارید
عبدالله مروارید
-کارشناس و کارشناس ارشد روانشناسي باليني -عضو انجمن روانشناسي ايران -عضو انجمن علمي روانشناسي باليني ايران -عضو سازمان نظام روانشناسي و مشاوره کشور -مدرس اسطوره و استعاره در رواندرماني -دريافت نشان ملي چهره هاي ماندگار در سال 1396 -دريافت تنديس چهره هاي ماندگار در سال 1396 -بيش از16 سال سابقه مشاوره و رواندرمانگري ازدواج، اضطراب،افسردگي،زوج درماني و سکس تراپي -برگزاري دو سمينار بزرگ در سال 1395در هتل پرديسان مشهد به نامهاي:1- زن،مرد،ارتباط2-يافتن زندگي نزيسته،ساختن زندگي برازنده

2 دیدگاه ها

  1. Mahsa hasheminejad گفت:

    Ba arze salam va khaste nabashyd mesle hamishe aliiii va por bar va nokte va ghabele fahm

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *